lördag 14 augusti 2010

Nu har vi kommit hem från vår Skånedag :) Lite lätt fuktiga efter att himlen öppnade sig över oss i Hässleholm, men ändå nöjda.
Bara att packa in oss alla sex i bilen var ett äventyr för sig. Kände det som att jag var mamma till familjen Taikon ;) Dagen till ära hade vi lånat en bil av våra gos vänner i Lödde så att vi alla skulle få plats. Tack :)
Vi började med Tykarpsgroyyan som ligger strax utanför Hässleholm. Här är Marcus och Noah på väg ner. (Jag får den inte på rätt håll, sorry.)



Noah tyckte inte det var läskigt alls med allt det mörka. Han traskade runt lite själv...



... men vi fick så klart passa honom så han inte gick bort sig i de mörkare delarna.



Här är jag och Samuel :) Visst är vi fina?!



Eftersom det är riktigt mörkt nere i grottan fick vi när vi gick in varsett ljus att lysa med. Inte helt lätt att hålla reda på allt och alla, plus ett ljus ;)



Det finns filmer som spelats in nere i grottan. Bland annat några scener ur Ronja Rövardotter. Här är Jojjan i SkallePers ölkällare.



"Karet" som hon sitter vid är inte av sten, som det der ut att vara. Det är frigolit.
Här satt Ronja och Birk och åt, de tvättade sig här oxå. (I filmen alltså.)



När vi kom till slutet av vår rundvandring så fanns den här gången, tomtegången. Kröp man igenom här så skulle man önska sig något och var man riktigt snäll ända till julafton skulle det gå i uppfyllelse. Vi kröp alla igenom :) Såklart får man inte avslöja sin önskan eftersom den då inte blir sann. Så min önskan behåller jag för mig själv.
På andra sidan väntade tomten i egen hög person :)



Lite skamfilad, men rätt så charmig på nå't sätt.



Här är jag och Thim. Kunde dra fram några leenden emellanåt trots allt grymtande ;) Funderade ett tag på att lämna kvar honom där nere i grottan eftersom fan börjar bli alldeles för fin för flickorna ;)

Grottan kom från början till genom att bönderna i trakten behövde kalk till sina hus. Den blandades med vatten till cement så de kunde mura väggar och så. Men innan dess måste den brytas från grottan och eldas så att kalket förhärdades. Kalket och bränslet låg växelvis i en ugn som liknade den här (det här är en kopia). När det sedan brändes upphettades kalken till över 1000 grader. Processen med att bränna kalket tog tre dygn. Det var så lång tid som det tog för bränslet att brinna upp.



Efter vi varit i grottan fortsatte vi till Hovdala slott. Men det får ni läsa om imorgon :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar