söndag 15 augusti 2010

När vi kör in mot Hovdala slott så omges vi av en massa gråa och svarta får. Dom är jättefina där de går och "bäar" och tuggar gräs. Det var här som slottet låg från början. 1511 flyttades det till sitt nuvarande läge



Hovdala spelade med sitt läge i gränslandet en viktig roll under krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet.



Tornet som man kan skymta baktill är från 1600 och dess port bär spår av de hårda strider som utkämpades i början av 1600-talet. Under Kalmarkriget angrep Svenskarna slottet, men även under det Skånska kriget 1675-1679 var slottet illa ute. I augusti brändes slottet delvis ner. Slottet återuppfördes av Jens Mikkelsen, senare adlad till Ehrenborg. Ehrenborg har sedan haft slottet i sin ägo ända fram till början av 1980-talet. Sedan 1974 är slottet ett statligt byggnadsminne.



Vi hade en underbar stund här på slottet. Det fanns utställningar oxå. Tyvärr var den i orangeriet stängd på grund av en vigsel. Men bara huset i sig är uunderbart.



Den här bilden är från ena kortsidan. Där jag står och fotograferar finns det några trädgårdsmöbler stående under ett träd. Verkligen idylliskt.
Vi hade med oss egen fika som vi åt i den gamla vallgraven som idag är torrlagd om än blöt av allt regn ;)





Efter den här välbehövliga fikan gick vi på upptäcktsfärd i slottets trädgård. För 20 kr kunde man köpa en skattkarta där barnen fick leta bokstäver. De bokstäver bildade sedan ett ord och barnen fick hämta ett pris i butiken. Här kommer några bilder från vår upptäcktsfärd :)






Den här sista bilden är tagen på gården framför det gamla stallet. Jag var lite nyfiken på varför det såg ut så här och frågade så klart. Det visade sig att det är en scen i en teater. Jeppe på Hovdala (berget) spelades nämligen där igår och även en föreställning idag. Det är en vandringsteater där gästerna får gå med skådespelarna runt till de olika miljöerna. Trevligt! Önskar att vi hade haft möjlighet att stanna och se den.
Efter vårt besök på Hovdala slott körde vi in till Hässleholm för att gå på marknaden där. Men fy vad besvikna vi blev :( Det var absolut inget att ha. Dessutom så öppnade himlen sig över oss och vi fick rusa tillbaka till bilen.

2 kommentarer:

  1. jättehärlig bilder, jag redigerar mina bilder på sidan picnik.com jag hämtar en bild i taget från min dator sedan kan man fixa färgerna,softa till dom lägga ram mm. jättekul och enkelt.

    SvaraRadera